Den desorganiserede tilknytningsstil

At vokse op i et hjem med psykisk, fysisk eller seksuel vold og overgreb, kan føre til at man føler sig fanget mellem uudholdelige, psykologiske modsætninger, hvilket kan lede til en desorganiseret tilknytningsstil.

Hvor individer med undgående og ambivalente tilknytningsstile, har hver deres udfordringer med at forholde sig konstruktivt i situationer hvor deres tilknytningssystemer er aktiveret, har de trods alt en organiseret strategi, som er konsistent. Dette gør sig ikke gældende for individer med en desorganiseret tilknytningsstil.

Det skyldes, at disse individer har levet med en så stor grad af uforudsigelighed fra deres tilknytningsfigurer, at det ikke at været muligt for dem, at forme en konsistent strategi, når deres tilknytningssystem bliver aktiveret. Dette betyder, at disse individer ikke har kunnet vurdere hvorvidt nærhedssøgen til deres primære omsorgsperson var en god strategi, og derfor har de somme tider en stærk, modsatstridende, impuls til både at søge nærhed og at komme væk, på samme tid. Denne tilknytningsstil, og dertilhørende copingstrategi, kommer eksempelvis til udtryk hos individer der har oplevet overgreb fra deres tilknytningspersoner.

Individer med desorganiseret tilknytningsstil, er fanget imellem uudholdige, psykologiske modsætninger

De bliver derfor fanget imellem uudholdelige, psykologiske modsætninger, grundet at de ikke, ligesom undgående tilknytningsstile, har held med at opretholde en følelse af at de ikke behøver andre, men samtidigt grundet angst for afvisning stadig trækker sig fra kontakt med andre. Denne strategi gør disse individer særligt sårbare for psykologiske vanskeligheder.

Således er desorganiseret tilknytning et mere komplekst mønster, med modsatrettede tendenser, der enten kommer til udtryk samtidigt eller ved hurtige skift, og kan derfor i højere grad beskrives som en samling af afvigelser fra de foregående tre mønstre, end et sammenhængende mønster i sig selv.

I voksenlivet er det desorganiserede tilknytningsmønster interpersonelt knyttet til en samtidig undgåelse og længsel efter andre, og er således det tilknytningsmønster der gør det mest vanskeligt at udvikle et åbent og tillidsfuldt forhold til andre mennesker.

Desorganiseret tilknytning fører i højere grad til psykiske lidelser

Selvom det ikke er alle individer med desorganiseret tilknytning, der har psykiske lidelser, gør deres tilknytningssystem dem særligt sårbare herfor. Derfor kunne man hævde, at denne gruppe særligt trænger til at bearbejde den underliggende følelse af angst og de traumer, der ligger til grund herfor, før de er i stand til at indgå i succesfulde relationer til andre mennesker.

Det er vigtigt at anerkende den kompleksitet, der er forbundet med desorganiseret tilknytning og den påvirkning, det kan have på en persons mentale sundhed og relationelle liv. Derfor er det afgørende at tilbyde støtte og terapeutisk intervention, der kan hjælpe med at adressere de dybere følelsesmæssige sår og skabe mulighed for helbredelse og vækst.

At arbejde med en psykolog, der forstår de unikke udfordringer ved desorganiseret tilknytning, kan være et vigtigt skridt på vejen mod at opbygge mere stabile og tilfredsstillende relationer. Ved at investere tid og energi i selvudvikling og terapeutisk arbejde kan individer med desorganiseret tilknytning lære at forstå og regulere deres følelser på en sundere måde, hvilket kan føre til større trivsel og tilfredshed i deres liv.

Test din tilknytningsstil her

Jeg har udarbejdet denne korte test, med hjælp fra et AI baseret testværktøj, på baggrund af de 4 forskellige tilknytningsstile, beskrevet nærmere i ovenstående blogindlæg.

Testen kan være med til at give dig et fingerpeg om, hvilken tilknytningsstil du læner dig op ad, men
må ikke ses som et pålideligt diagnosticeringsværktøj.
Den skal nærmere ses som underholdning, og en måde at lære dig selv lidt bedre at kende på, ud fra de 4 kategorier.

Husk at en tilknytningsstil ikke er et medfødt træk, men en dynamik mellem to mennesker, hvilket betyder at alle har mulighed for at få en god, sund og tryg tilknytning til andre mennesker.